🐣 VELIKONOČNÍ DOPRAVA ZDARMA❗ Od 3 ks vám doručíme naše nejlepší přírodní sirupy zdarma. Osvěžující chuť bylinek a ovoce v každé kapce 😋.

Šípek – časovaná vitaminová bomba

 

Tento z dálky zářící plod keře růže šípkové zná snad každý, od těch nejmenších až po ty nejstarší, a to nejen díky pohádce o Šípkové Růžence. Šípky nás provází na podzimních procházkách přírodou a vábí nás, abychom si je nasbírali a uvařili si z nich lahodný čaj či je využili jako krásnou podzimní výzdobu svého domova. A jaký film se vám ihned vybaví, když se řekne šípková omáčka? Ano, správně, jsou to Hrabalovské Slavnosti sněženek. Tyto zdánlivě obyčejné a rozšířené plody jsou však doslova časovanou vitaminovou bombou, která se co nevidět chystá vybouchnout! Pojďme si tedy nyní o jejich benefitech povědět trošku víc!

 

K čemu se šípky vlastně využívají?

Šípky v čerstvé i sušené podobě skvěle poslouží při přípravě chutného čaje, a to jak studeného, který bude úžasným osvěžením v letních měsících, tak také čaje teplého, který naopak zahřeje v již zmíněných podzimních pochmurných dnech, které doslova volají po chvilce klidu strávené v oblíbeném křesle třeba právě s šálkem tohoto lahodného životabudiče.

Z šípků lze však připravit také velice chutný sirup, který šípkovému čaji směle šlape na paty. Ano, jistě, můžete si jej připravit sami doma, ale pokud chcete získat lahodný sirup vyrobený z bio šípků, bez přidaných konzervantů, umělých sladidel, aromat, barviv a zahušťovadel, alergenů, lepku, laktózy a GMO, a to navíc „bez nádobí“, pak je opravdu tou nejlepší volbou Báťkův šípkový sirup. Nejenže totiž nebudete muset uklízet zaneřáděnou kuchyň, ale rovněž ušetříte spoustu času, který jistě zúročíte jinak.

Dalšími způsoby využití těchto jedinečných plodů je také třeba šípkový olej, šípková marmeláda a v neposlední řadě také již zmíněná šípková omáčka, která se skvěle hodí ke zvěřině, ale fantazii se samozřejmě meze nekladou a jistě vás napadnou i jiné možnosti, jak lze šípky zpracovat či využít. Možná vás totiž překvapí, že šípky mohou být využívány také jako doplněk stravy různých domácích mazlíčků, a to třeba i psů, což zní jistě hodně zvláštně, ale je to opravdu tak.

 

Díky čemu jsou šípky tak blahodárné?

Často si říkám, jak je ta příroda dokonalá, vše má promyšlené, do detailů vyladěné, a v případě šípků to platí dvojnásob. Ptáte se proč? Tak třeba už jen kvůli tomu, že dozrávají právě na podzim, kdy jsou naše těla mnohdy oslabená a ohrožená nejrůznějšími onemocněními z důvodu neustále se měnícího počasí, výkyvů teplot a tak dále, a jelikož jsou šípky doslova po okraj napěchovanou zásobárnou vitaminu C, poskytnou nám právě v podzimních plískanicích skvělý štít proti nejrůznějším virům a bakteriím a jsou doslova vzpruhou imunitního systému. Jsou však také často využívány při předcházení či řešení problémů s močovým měchýřem nebo močovými cestami. Mezi jejich další benefity patří podpora funkce krevního oběhudýchacího systému či trávení. Jsou také skvělým antioxidantem ochraňujícím před volnými radikály a škodlivými vlivy okolního prostředí. Dále jsou účinné rovněž při řešení nejrůznějších problémů s pletí, například při hojení ran, ale jsou také takovým elixírem mládí zajišťujícím zdravou a krásnou pleť. Pomohou rovněž při pocitu těžkých nohou a podpoře zdraví kloubů a zkrátka zajistí celkové fyzické a mentální zdraví. Jediné, na co je třeba si v souvislosti se šípky dávat pozor, je to, že se nedoporučují užívat dlouhodobě a také by se jim měli vyhýbat jedinci, kteří trpí jakýmkoliv onemocněním ledvin.

 

 

A věděli jste, že…?

Jak již bylo zmíněno výše, co se týče šípků, asi nás zase tak moc nepřekvapí, neboť jsou od dětství součástí našich životů a máme pocit, že o nich víme snad vše, ale jistým překvapením může možná být to, že se vlastně nejedná o plody v pravém slova smyslu, nýbrž o takzvané souplodí nažek.

 

Zpět do obchodu