🐣 VELIKONOČNÍ DOPRAVA ZDARMA❗ Od 3 ks vám doručíme naše nejlepší přírodní sirupy zdarma. Osvěžující chuť bylinek a ovoce v každé kapce 😋.

Máta peprná – voňavý zelený zázrak

 

Když se řekne máta peprná, většině z vás se jistě vybaví její charakteristická vůně, která už sama o sobě osvěžuje, povzbuzuje a vyvolává dobrou náladu, a to nejen ve spojení s oblíbeným letním nápojem, mojitem. I takový mátový čaj, popíjený třeba pod dekou u krbu, však dokáže zpříjemnit nejednu chvíli a vykouzlit úsměv na tváři. Máta peprná je bylinka, která je možná zdánlivě „obyčejná“ a mnohým velice dobře známá, ale její využití a účinky jsou opravdu různorodé a určitě stojí za to si je nyní, na těchto řádcích, připomenout.

 

Využití máty peprné

Máta peprná je hojně využívána v potravinářství, lidovém léčitelství, ale také v kosmetickém průmyslu. Co se týče potravinářského využití, je asi nejčastější a nejznámější mátový čaj, ale za zkoušku zajisté stojí i mátový sirup, který si můžete i sami vyrobit. Pokud by se vám do toho ale nechtělo, určitě zkuste náš sirup, který je naprosto přírodní, vyrobený z máty pěstované v kontrolovaném ekologickém zemědělství v České republice, bez přidaných konzervantů, umělých sladidel, aromat, barviv a zahušťovadel, ošetřený šetrnou pasterizací, bez alergenů, lepku, laktózy a GMO.

Mátu peprnou ale naleznete také v různých mentolových sladkostech a často také ve zmrzlině. V lidovém léčitelství se máta často využívá v podobě nálevu jako kloktadlo, ale taktéž se dají pořídit nejrůznější doplňky stravy mátu obsahující, jako například mátové žaludeční bylinné kapky, mátový olej či extrakt, pastilky a kapsle či masti a balzámy. V kosmetickém průmyslu se potom máta používá zejména v krémech, které pomáhají léčit aknózní či jinak problematickou pleť, neboť máta má protizánětlivé účinky. Často bývá také součástí nejrůznějších masážních gelů, které napřed vyvolávají typický chladivý efekt, který však posléze přechází v příjemný hřejivý prožitek regenerující bolavé svaly a klouby. A jaké zdraví prospěšné účinky máta peprná tedy má? Čtěte dál a ihned se to dozvíte.

 

Účinky máty peprné

Tato kouzelná bylinka je doslova čarodějkou, pokud jde o dosažení úlevy od zažívacích obtíží, mezi něž patří nadýmání, nechutenství, žaludeční nevolnosti, dále je skvělým pomocníkem při problémech s vyprazdňováním a taktéž dopomůže k normálnímu fungování střev. Je však také skvělým pomocníkem při nachlazení a všech s ním spojených průvodních jevech, má antioxidační a protizánětlivé účinky a skvěle se dá využít i při problémech s nespavostí a podrážděností, neboť její příjemná vůně báječně uklidňuje. Odvar z máty peprné dokáže ulevit také od bolavých zubů a dásní, jelikož skvěle dezinfikuje, a co teprve ten svěží dech… Účinky máty peprné ale možná trošku překvapivě ocení i kojící maminky, protože máta v podstatě v jakékoliv podobě dokáže ulevit od bolavých a rozpraskaných bradavek.

 

 

A věděli jste, že...?

... máta peprná je bylinka, kterou pro její blahodárné účinky využívali již staří Egypťané, Číňané, ale i Japonci. V Palestině byly dokonce lístky této bylinky využívány jako platidlo daní. No věřili byste tomu? Své uplatnění však našla i ve starověkém Řecku a Římě, kde pojmenování Mentha zřejmě odkazuje na mytologickou postavu Minthe, která byla nymfou.

No... nevím jak vy, ale já mám po přečtení tohoto článku takovou chuť na mátový čaj, že si ho jdu ihned připravit s našim Báťkovým sirupem. K tomu doporučuji přidat nějaký oblíbený film, zapálit svíčku, zavrtat se pod deku a žádné podzimní plískanice si na vás nepřijdou. Tak na zdraví!

 

 

 
Zpět do obchodu